dimecres, de novembre 23, 2005

Què és innovar?

Innovar és implementar de manera exitosa una idea.

Això és aproximadament el que va dir un de Barcelona Activa al Club de Marketing de Barcelona dijous passat.

Aquest home és sense cap mena de dubte el millor inversor actual dels anys 80, 90 i primers del segle XXI: ara ja pot dir quines van ser les millors oportunitats de negoci! De la mateixa manera, Casillas sap ara cap on havia d'estirar-se dissabte passat per aconseguir que el seu equip no encaixés cap gol.

Innovar comparteix amb d'altres verbs com investigar, invertir, dissenyar o pensar un mínim comú denominador, contingut dins dels verbs apostar, arriscar o suposar.

Pretendre jutjar una "idea innovadora" només pels seus resultats és una visió miop de com va aquest món. Sota aquest enfocament, Windows o el VHS són les idees més innovadores del món i l'esforç que es va invertir en desenvolupar l'Apple Lisa i el sistema Betamax són simples pèrdues de temps només perquè comercialment van ser escassament rendibles o van acabar desapareixent enfront la competència, quan de fet han inspirat els desenvolupaments comercialment exitosos.

L'experiment més famós de la Física, el de Michaelson i Morley, va ser un fracàs: el resultat obtingut va ser totalment el contrari de l'esperat. I va ser el "fracàs" més fecund de la Història, ja que va motivar la revisió de la física newtoniana que ha donat com a fruits les teories de la relativitat d' Einstein i la Física Cuàntica.

Quan has de rendir comptes a un consell d'administració, la gestió de riscos és un tema a tenir en compte. I la capacitat per arriscar, també.

Salut i sort,

Ivan.