divendres, de setembre 07, 2007

Hem trobat el culpable

La notícia que publica El Periódico, analitzada en termes històrics, és el que podriem anomenar una de les descobertes més importants de la Història. L'extinció massiva d'espècies a finals del Cretàcic va ser un dels esdeveniments capdals a la història del planeta Terra, molt abans que la Humanitat comencés a escriure la seva pròpia Història.

Vist des de fora, sense coneixements d'astrofísica ni saber quins mètodes han fet servir els científics per arribar a les seves conclusions, tot plegat té molta flaire a especulació. La pubicació a una revista tant prestigiosa com Nature li dóna però una gran credibilitat. Per cert, això em porta al cap l'interessant debat que francis black va organitzar no fa gaire al seu bloc: totes les opinions són respectables?

Però al que anava. Tot aquest esforç de recerca, lluny de limitar-se a trobar el culpable del més gran assassinat en massa de la Història, haurà proporcionat coneixement (a la Humanitat) sobre com seguir la traça de cossos celestes molt abans que impactin amb la Terra, un coneixement clau per la supervivència de la nostra espècie (que ho diguin els dinosauris, sinó).

La recerca en ciència bàsica és fonamental. Els seus avantatges no s'aprecien fins al cap de molts anys, normalment generacions, quan els coneixements assimilats són aprofitats per la recerca aplicada, la qual acava derivant en avenços tècnics que la població pot copsar directament.

Salut i sort,

3 comentaris:

´´ ha dit...

La investigación es un tema importante , el sector privado busca una rentabilidad que sea mas o menos inmediata y el sector publico tiene un problema y es que depende de el gobierno de turno , pongamos que en USA entra un gobierno ultracatolico que no permite la investigación con celulas madre u otro tipo de investigación por considerar que es inmoral . La inversión publica seria menor . Con esto quiero decir que la evolución tiene una base progresista y que hay etapas de la historia en que casi no se evoluciona . Pero tampoco se puede permitir todo al estilo Nazi , experimentando con personas , es una linea pequeña que varia dependiendo de quien este en los gobiernos y de la sociedad concreta y creo que en los proximos años se tendria que dar un debate a nivel internacional sobre esta material es decir como conjugamos Moral y Ciencia .

Ivan ha dit...

@ francis
El tema dels límits morals de la recerca científica dóna per a molts cafés, i no crec que es pugui generalitzar. Me l'apunto per a organitzar un debat d'aquí un temps.

Si que vull discutir una apreciació teva: el sector privado busca una rentabilidad que sea mas o menos inmediata és una afirmació que només és certa a Espanya. Als EUA, Japó o Alemanya es fan inversions a molts anys vista, apostant per innovar i prendre una posició capdavantera avantatjosa. Aquí ens limitem a queixar-nos i dir que "ja no ens hi podem posar; caldrien molts recursos".

Salutacions.

´´ ha dit...

Si , pero quiza hay que perder dinero , investigar y perder dinero , el Estado esta para eso , no se lo podemos pedir al sector privado .

Yo creo que ESPAÑA no sabe que quiere ser a ningun nivel , ni politico , ni industrial , ni nada , no hay un plan .