dimarts, d’agost 08, 2006

We Shall Overcome: The Seeger Sessions

El dia que Portugal cel·lebrava l'aniversari de la revolució dels clavells, Bruce Springsteen publicava el seu primer àlbum de covers.

Faig la referència revolucionària perquè la única cosa que m'ha decebut d'aquest impecable CD és que la selecció de cançons no inclou gairebé cap dels himnes de reivindicació social que va popularitzar l'homenatjat Pete Seeger, just la cançó que dóna el nom al recull. El Boss ha escollit el repertori més lúdic, convertint la gravació en una festa (ha sortit el vídeo a la venda?) i la música en una delícia, però en aquests temps de Living With War, Sean Penn i Michael Moore, un esperava una mica més.

Es veu que l'enregistrament el van fer en dos dies i sense assatjar, d'una tirada. No em crec que sortís a la primera perfecte, però si que es respira aquesta vitalitat i espontaneitat que se li vol vendre. És música ben viva, que et belluga tot el cos i et fa tremolar el cor. No els calen ni instruments elèctrics ni sofisticats teclats, pura emoció.

Bruce demostra un cop més que és un cantant colosal. Tant quan s'entén el que canta (Eyes On The Prize) com quan això és més prescindible (Old Dan Tucker) demostra que ha escoltat i estudiat de mestres com Bob Dylan o John Fogerty. El fet de canviar de gènere no l'ha espantat pas i lluny del rock continua demostrant que quan interpreta música ho fa tant amb la veu i les mans com amb tota l'ànima.

Si voleu fer un paral·lelisme i no en teniu ni idea de música folk, imagineu-vos que el dia que es va gravar el primer LP de The River s'haguessin fos els ploms i els Chieftains (perquè Irlanda és la mare de la música americana, com el pare és africà) haguessin passat per allà per alleugerir el cabreig i divertir-se una estona.

Un àlbum majúscul de folk americà.

Salut i sort,
Ivan.