divendres, d’abril 07, 2006

Briefly Shaking

La filla de Jan Garbarek edita el seu tercer àlbum en 10 anys de carrera.

L'Anja Garbarek no tenia inicialment la vocació de seguir una carrera musical com la de son pare, un dels grans del jazz contemporani. Però quan va ficar-se en l'ambient del teatre i el cinema, perquè li agradava la interpretació, li va sorgir l'oportunitat de fer un musical i de seguida li van ploure les ofertes per a enregistrar discos. Ara ha deixat Oslo per anar a viure a Londres i té una web molt fashion.

Aquest és un disc que m'ha agradat moltíssim, tot i que no és d'un estil al que jo sigui gaire aficionat. Sofisticat sense ser enrevesat, barreja estils (electropop, jazzy, ambient pop) amb mesura. La veu i l'acompanyament es complementen perfectament i no hi ha excessos per cap banda. Sent un disc tant divers, la única pega que li trobo és que l'ordre de les cançons hauria de ser diferent, i evitar-te la muntanya russa en que passa d'una balada a pop rítmic i d'allà a música d'ambient. Un recorregut més lineal permetria apreciar millor tot l'encant d'aquesta música.

Perquè el CD arranca amb una elegant cançó d'apenes un minut, Born That Way, que ens fa pensar que l'Anja es dedica al jazz. Però és només una primera impressió, com ens demostra la rotundament rítmica i suggerent Dizzy With Wonder. D'allí passem a la juganera The Last Trick, amb aires jazzy, i a l'ambient lànguid recolzat amb l'òrgan i l'ús del vocoder de Sleep. Aleshores és quan arriva el que segurament és el single, Shock Activities, amb un pop contundent i una lletra infumable. Al fons, un saxo ens recorda que papà es dedicava al jazz, un record que apareix també al ritme sincopat de This Momentous Day i Still Guarding Space, totes dues seductores i la segona més animada que la primera.

La veu de la Garbarek llueix especialment a My Fellow Riders. És una veu cristalina, lleugerament aguda i freda, tal que una versió femenina de Jon Anderson. En aquest tema, el grup aconsegueix crear un ambient molt sugerent. L'humor de l'àlbum oscila entre la marxa de Shock Activities i l'aire lànguid de la brevíssima Yes, i acaba amb la màgica Word Is Out.

Un àlbum rodó.

Salut i sort,
Ivan.

Anja Garbarek
Briefly Shaking
EMI, 2006.