dissabte, d’abril 01, 2006

Propaganda nazi

Un blog andalús ha publicat els onze principis de la propaganda que aplicava Joseph Goebbels al govern nazi.

De fet, ells l'han copiat directament d'un altre blog, l'incomparable El Blog Ausente. Me'ls he llegit. Dos cops. I ara, no sé que sentir.

No, no m'he equivocat de verb. Sé el que penso. Que Goebbels era un geni de la propaganda i que si la seva catadura moral hagués estat una altra avui en dia seria un dels grans del marketing. Penso també que vam tenir molta sort que Churchill i Roosvelt tinguessin tant clar que no es podia deixar guanyar la guerra a Hitler. Penso que boig, equivocat, malvat i estúpid són adjectius diferents i que descriuen característiques molt diferents; per tant és un error molt greu menysprear l'adversari i equivocar l'adjectiu.

Sento por. Perquè el que Alemanya (i molts altres països) va patir fa mig segle va venir per l'èxit d'una manera de fer que veig que aquests dies triomfa al meu país.

I sento por perquè, amb la lliçó que hauriem d'haver aprés en aquest mateix país, resulta que molta gent s'empassa el que radien uns, el que escriuren altres i el que proclamen uns tercers que ens volen salvar de tot mal.

I estic enrabiat perquè la única vacuna contra els demagogs són uns que tampoc no em mereixen gaire confiança.

Diuen que la gent del carrer és bona i no es fot en aquestes coses. Potser aquest és el problema, que no ens fiquem i deixem fer.

Salut i sort,
Ivan.