dijous, d’octubre 11, 2007

Yosef Lapid

Interessantíssima entrevista la que publica avui El Periódico amb Yosef Lapid, supervivent de l'Holocaust, periodista, i polític israelià. Atenció a algunes coses que diu:

Qui no comprengui el comportament dels israelians ha de pensar en l'Holocaust. Molta gent pregunta com és possible que els jueus, que eren els més liberals entre els liberals, s'hagin tornat tan nacionalistes, patriotes, durs i intransigents. La resposta és la Shoa. Vam perdre la confiança en la compassió humana. Sabem que els jueus només podem confiar en nosaltres mateixos perquè els nostres enemics ens volen destruir.

O quan l'entrevistador li demana si a Israel saben diferenciar la crítica legítima a la política d'Israel de l'antisemitisme:

És molt difícil traçar una línia divisòria entre els dos fenòmens. A Escandinàvia, per exemple, hi ha un sentiment antiisraelià molt profund perquè consideren que els palestins han pagat un destí injust. Però no són països antisemites. A Alemanya l'antisemitisme s'ha erosionat, ja que és l'única nació que ensenya de debò l'Holocaust. Però també tenim el vell antisemitisme a Hongria, França, Bèlgica, Ucraïna i el Bàltic.

No afegeixo res més, crec que l'entrevista suggereix un munt de temes interessants, però em quedo amb el detall que és possible matisar les opinions tot i haver patit la crueltat més extrema.

Salut i sort,