divendres, de març 31, 2006

On an Island

El guitarrista de Pink Floyd acaba de publicar el tercer àlbum de la seva carrera en solitari.

Encara que On an Island no s'hagi publicat a Espanya, les tecnologies de la informació ens permeten accedir a la música que triomfa arreu del món. Ja m'enteneu. El disc està assolint un gran i inesperat èxit a països com el Regne Unit (nº1), Itàlia, Noruega, etc. Després de l'actuació de Pink Floyd al Live 8 es van escampar els rumors sobre una possible reunió del grup, però el mateix Gilmour, a una entrevista concedida a La Reppublica, ha desmentit aquest extrem.

Gilmour ofereix tres talls instrumentals i unes quantes cançons a les que la seva dona, escriptora, ha posat lletra. També col·laboren altres amics, entre ells Rick Wright, David Crosby i Graham Nash. Cap dels talls del CD pot comparar-se al que el mateix Gilmour va contribuir durant anys, inclús els darrers i pitjors, a major glòria de Pink Floyd. A Take a Breath imita l'estil però no arriba al punt; a On an Island inclou un bon solo, però s'allarga massa la cançó. En cap lloc molesta, però tampoc no engresca.

A mi l'èxit d'On an Island em sembla exagerat, donat que l'àlbum ni sorprén ni excel·leix. No aporta noves fòrmules a les ja conegudes. Gilmour repeteix els esquemes que l'han col·locat al cim del rock simfònic, tant amb la seva manera de cantar com en el seu inconfusible estil a les sis cordes.

Igual que altres virtuosos de la guitarra que afirmen que els manca tècnica (Knopfler i Oldfield, per exemple) Gilmour es dedica a escriure solos on prima la melodia i no una interpretació basada en la rapidesa de digitació. La música és de molt alta qualitat, però li manca un punt de rauxa i li sobra un grapat de sucre.

Curiositat: el primer tall de l'àlbum, la instrumental Castellorizon, es refereix a un poblet grec on acostuma a anar de vacances l'artista. Fa pocs dies National Geographic li dedicava la seva foto del dia.

Si diumenge el matí voleu escoltar bona música mentre llegiu el diari, aquest és un bon disc.

Salut i sort,
Ivan.

David Gilmour
On an Island
Sony Records, 2006.