dimarts, de novembre 07, 2006

A Life of Music

El texà John Cerminaro és un dels més reconeguts intèrprets de trompa que hi ha a l'actualitat. Aquest any ha publicat un interessantíssim recull de quatre concerts.

John Cerminaro - A life of Music

Concerts, en sentit doble, ja que responen al format musical de concert i perquè són enregistraments en directe. Composicions de Glière, Richard Strauss, Mozart i Amram on el solista desplega el seu gran talent i les respectives orquestres acompanyen a l'alçada. Quan algú es diu New York Philarmonic Orchestra i es decideix a gravar amb el seu nom, hi ha un nivell indiscutible.

Encara que no en sigueu gaire de la música clàssica, aquest és un CD molt recomanable. Música fàcil d'entrar, vivaç, amb ritme alt i sonnoritat suau. La trompa com a instrument solista, encara que no és un dels instruments més reconeguts, fa que el conjunt hagi de reposar sobre la melodia i no el timbre de l'instrument. Això, crec que jo que parlo perquè tinc boca, fa que les composicions per trompa siguin més dolces que les que són per violí, més punyents, o per piano, on es presten a l'estridència.

Sobre John Cerminaro, només afegir tres anècdotes que poden indicar el seu prestigi i qualitat com a músic. La primera, si busqueu la seva discografia a Amazon, us trobareu que tots els àlbums estan valorats amb el màxim de puntuació. La segona, ha donat nom a un model del seu instrument. La tercera, aquest darrer àlbum l'ha publicat el segell d'un altre músic, una concertista de violí. Fins ara, només havia publicat els enregistraments de la mateixa Nadja Salerno-Sonnenberg, enregistraments històrics de músics ja finats i de la talla de Furtwrangler i Toscanini. Cerminaro és el primer solista viu de qui recuperen diversos enregistraments, que segons el protagonista "tenia guardats a una capsa de sabates dins l'armari".

Queda clar que sempre és bona idea sortir de l'armari.

Salut i sort,
Ivan.

John Cerminaro
A life of Music
NSS Music, 2006.