dimarts, de març 06, 2007

Salaris lleugers

Dilluns El País va publicar un article sobre un tema del que jo porto temps parlant, la moderació salarial. Naturalment, no em penso donar ínfules d'entés en Economia, però fa goig veure escrit a un diari el mateix que tu opines.

Bàsicament, el que diu gent com el comisari de Assumptes Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia y el ministre de Finances alemany, el socialdemócrata Peer Steinbrück, és que la majoria de la població té ara menys ingresos reals. Que els sous porten molts anys pujant menys que els preus. Que si els sous pugessin (moderadament, és clar) no hauria motius per a un augment de la inflació. I que, si els sous no pugen, ens podem trobar amb dues conseqüències negatives.

La primera, que els ingresos dels estats per impostos sobre els salaris, que ajuden de manera important a pagar sanitats públiques i subsidis d'atur, poden notar-ho. La segona, que també ho acabarà notant i molt la demanda interna: la gent deixarà de comprar productes i contractar serveis a les empreses. I l'Economia patirà el que diuen una recessió.

Sembla que els americans també estan amoïnats pel tema.

Els empresaris, naturalment, defensen que per a competir amb els asiàtics els cal poder oferir salaris baixos. També demanen mà d'obra ben qualificada, què és cara de produir, i no veig que aclarin de cap mena aquesta contradicció entre la seva demanda de personal i l'oferta de treball que fan. I entenc perfectament que qualsevol empresari vulgui disminuir costos i riscs.

Com que jo d'Economia no n'entenc, em demano coses més simples. Si un enginyer indi o xinès cobra només una quarta part del sou que es paga a Barcelona, això vol dir que per a ser competitius els enginyers barcelonins han de retallar-se el sou un 75%? Com és que el preu de la mà d'obra té tanta influència en mercats on la producció (automòbil, electrònica, farmàcia) està molt automatitzada? I si a Àsia fan servir mà d'obra quan aquí fem servir màquines, les empreses europees fan servir la tecnologia (informàtica, industrial, etc.) disponible de manera eficaç? I fan servir els mètodes de gestió que ensenyen a les escoles de negoci per a tenir èxit de manera sostinguda?

Salut i sort,
Ivan.