diumenge, d’octubre 23, 2005

L'èlit

La tal Zora, si és que es diu així, recull links a articles interessants. Alguns divertits o extravagants, d'altres que porten noves perspectives a l'actualitat. Per exemple hi ha aquest article sobre la sel·lecció d'alumnes a l'Ivy League a The New Yorker Magazine. La Ivy League és el conjunt de vuit de les universitats americanes amb més prestigi, tal com us ho explica la Wikipedia. És un article llarg i documentat que ens descobreix vàries coses que potser només intuiem :
  • L’examen previ que has de fer no és el criteri de sel·lecció més important que es fa servir. L’entrevista personal i el fet de ser fill d’un antic alumne són factors molt més determinants per a una candidatura.
  • El canvi de criteri de sel·lecció, des de l’examen completament objectiu fins a la sel·lecció més personal, va ser motivat per racisme. Concretament, contra els jueus.
  • Entre un graduat a Yale, Harvard, Princeton … i un altre d’igual capacitat intelectual d’una altra universitat, només bona, acaba no havent gaire o gens de diferència, en el que podem entendre com competència professional o èxit professional.
  • Allò que el poder considera important en les persones, no és el seu coneixement sinó la seva actitud: la capacitat de lideratge és molt més considerada que no pas l’excelència intelectual.
Serà casualitat que m’han agafat ganes de parlar de Chomsky? Salut i sort, Ivan.