dissabte, de febrer 24, 2007

Notes on a Scandal (BSO)

Aquesta és la banda sonora d'un dels films que estic esperant que estrenin a la cartellera de Barcelona. La signa el veterà, prolific, influent, iconoclasta, controvertit i admirat Philip Glass.

Philip Glass - Notes on a Scandal

La pel·lícula, protagonitzada per Judi Dench i Cate Blanchett, promet. Segons la web oficial de Philip Glass, es tracta de "a story of loneliness, loyalty, envy and love about a pottery teacher entering into an affair with one of her students, causing upheaval in her personal and professional lives". És a dir, un drama d'amors i traicions.

En canvi, escoltant la música sense haver llegit res d'això m'ha semblat intuir una trama de misteri, més aviat del cinema negre que no d'un drama amorós. He trobat abundants moments de tensió, de complicació, de problemes oberts, però cap ni un en que la música anuncia que ningú estigui apunyalant algú altre a una banyera, que hagi una parella que s'estimi o que a la pantalla s'estigui veient una escena de llit.

Formalment és una composició simfònica totalment instrumental. No hi ha ni veus, ni cors, ni instruments electrònics, ni arrenjaments contemporanis com els que Glass ha fet servir en d'altres bandes sonores o treballs anteriors. Probablement el millor adjectiu per definir aquesta música és "tensa". No és pas angoixant i si agradable d'escoltar, tot i que com acostuma a passar amb les bandes sonores, segur que sóna millor al film que per separat.

Una obra, en definitiva, molt interessant. Veurem si la nit del 25, a la tercera nominació, Philip Glass rep un Oscar.

Salut i sort,
Ivan.

Philip Glass
Notes on a Scandal
Rounder/Umgd, 2007.