dimecres, de març 29, 2006

Comin' To Your City

Llegeixo per internet que Big Kenny i John Rich estan revolucionant el country del segle XXI.

Després de publicar dos àlbums el 2004 i haver arrassat a les llistes d'èxits, els Big & Rich s'han fet omnipresents a Nashville, produint o participant en un munt de gravacions i concerts. Gent com Gretchen Wilson, Cowboy Troy o Faith Hill s'han beneficiat de la seva col·laboració. Tots dos membres del duo han participat abans a d'altres bandes i han publicat àlbums en solitari.

I què ens ofereixen? La manera fàcil d'explicar-ho és imaginar-vos com sonarien els Eagles a les quatre del matí amb uns quants tripis a sobre. O els Jayhawks si algú els hagués canviat per vodka la birra que es prenen durant el concert. Partint de la base country tradicional de Nashville, afegeixen bones dosis de rock i pop i les acaben d'amanir amb tocs de rap, grunge i manca de prejudicis musicals. El resultat és divertit i engrescador.

L'album comença amb la friki The Freak Parade, que ja t'anuncia que el que segueix és una festa pura i dura i que el que més importa als dos cantants és passar-s'ho bé. Seguim amb dues peces atronadores: la que li dóna nom al CD és southern rock versió dura; Soul shaker parteix del country per anar al rock, via rap. Ambdues electritzants. A partir d'aquí l'àlbum entra en la seva fase més comercial, on s'alternen les balades i les peces més animades sense sortir del patró country pop que han popularitzat i enriquit a la Faith Hill, Shania Twain o abans els Eagles. No per convencional heu de passar per alt aquestes quatre cançons, totes perfectament construides i interpretades.

Aleshores és quan comença la festa de debó: Filthy Rich és la cançó que cantaria la banda a un comiat de solter un dissabte la nit a Nashville; pur country de festa de saloon. Jalapeño, és un country rap (sic) adient per quan el comiat de solter ja ha arrivat a la fase passada de voltes. Preveient que la festa pugui decaure, arriva 20 Margaritas a punt per convidar el ball (country, of course) i el consum de més cervesa, si és que la banda n'ha deixada alguna.

Un cop ja ens han mobilitzat, toca rematar el triomf: Blow My Mind i Slow Motion és un excel·lent parell de talls de rock sureño que si aquest génere fos més seguit pels departaments de marketing serien números 1 indiscutibles. I el disc acaba amb dues bonus tracks. Kris Kristofferson explica la història real (un soldat negre que va guanyar una medalla al valor durant la Guerra de Vietnam) que narra 8th of November, seguida d'Our America, on avoquen en plan de conya tots els clixés patriòtics, discursos famosos i fins i tot l'himne USA. Qui deia que no tenien bon humor?

No em faran feliç venint al Primavera? Malauradament, no.

Salut i sort,
Ivan.

Big and Rich
Comin' To Your City
Warner Bros., 2005

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola,bon dia.Soc de valencia,y la veritat esque tan sols e tenit l'oportunitat de tindre els cd's per internet,no e vist on es pot comprar.

De totes formes em conforme,es un gran duo y m'encanta...