dimarts, de març 21, 2006

Transamerica

No només Almodóvar fa films amb travelos: als tant puritans Estats Units ha sortit un noi que n'ha fet una, i és sensible, dramàtica i divertida.

L'individu en qüestió es diu Duncan Tucker. Anoteu aquest nom. El senyor Tucker volia ser director de cinema. A favor, a banda d'altres qualitats personals, té el fet que ell mateix s'escriu els guions, amb la qual cosa no li cal buscar històries als calaixos d'altri. I a més tenia un cert nom en el mundillo després d'haver fet un parell de curtmetratges amb èxit al circuit de festivals. Ara bé: en plena era de Bush, creacionisme, abolició del dret a l'avortament i croades a Terra Santa, el Mr. Tucker surt amb que vol fer la seva primera pel·lícula amb protagonista transexual i sense penjar-la a cap creu. No em negareu que el tio té nassos.

[Cartell espanyol de Transamerica]

A més, Tucker com a guionista és sensible i socarró. No hi ha cap detall de mal gust en tot el film. I aprofita per a fer conyes iròniques però no ofensives amb el puritanisme religiós (havieu imaginat mai un travesti amb una gorra Proud To Be Christian i beneint la taula?). Impagable. Es veu que la inspiració per la història, segons explica el mateix autor, li va venir després de descobrir que una amiga seva era en realitat un travesti.

El film està estructurat com una road movie, on apareixen més personatges interessants, però no us explicaré res de la trama. Aneu a veure-la, què és millor. Us trobareu amb la sorpresa que partint de personatges fora del comú, la pel·lícula desenvolupa una història de sentiments del més normals: la necessitat de ser estimat, de pertànyer a un grup i sentir-te respectat, i d'estar a gust amb els teus origens i el lloc on ets al món. Només felicitar la Felicity Huffman, que no va guanyar l'Oscar però que va fer una interpretació sensacional. Al nivell de la Agrado de Todo sobre mi madre, per a que us feu una idea. I també felicitar a Jason Hayes, cap del departament de maquillatge, que fa una feina impressionant convertint una dona guapíssima en un més que convincent travelo.

I una curiositat: us retrobareu breument amb Graham Greene, l'inoblidable Kicking Bird de Dances With Wolves.

Salut i sort,
Ivan.