divendres, de març 17, 2006

L'Esglèsia femenina canvia el seu llenguatge

¿Borrachina?, ¿Marchosa? ¿Enamoradiza?
Bien. Tal vez seas la monja perfecta.
¿Conoces bien el mundo y la vida?
Pues mejor podrás ayudar a los hombres y mujeres de este mundo.
Y no serás la primera: Santa María Magdalena, sin ir más lejos, también fue una cachonda como tú.

No acabeu de llegir un fragment del Teledeum que va escriure l'Albert Boadella ja fa una pila d'anys. És un dels textos que podeu trobar a la web que han escrit tres monges de les Hermanas de la Caridad Dominicas de la Presentación de la Santísima Virgen i que sembla que viuen a Barcelona, ben a prop nostre. Aquí en podeu veure una foto seva:

[Foto de les tres autores]

Heu de reconèixer que és una sorpresa ben agradable. ¿No esteu farts de comentar l'enquilosament de l'Esglèsia catòlica? Doncs heus aquí que les noies han actualitzat el seu llenguatge (a la UOC ho anomenarien marketing postmodern) i els seus mitjans de comunicació (no diu el CIDEM que cal innovar?). Potser l'esperit innovador els és innat, o potser ha vingut motivat per l'actual manca de vocacions, però el cas és que aquestes monges han donat un pas endavant, cosa que els seus col·legues masculins no semblen capaços de fer.

També cal dir que el que fan és una adaptació del missatge, no una revolució. A la mateixa web podeu trobar fragments molt més tradicionals i previsibles com el següent:

"Se es más feliz en dar que en recibir" (Hch 20, 35). Al plantearte la vocación en la vida religiosa, es normal que se tengan dudas, pero es ahí donde has de actuar y tener la valentía de pronunciar el Sí al Señor, SÍ a la vida religiosa. También puede ocurrir que en la claridad falte el valor para dejarte conducir por el Señor o bien no se vea tan lúcido y se tiemble al encontrarte de frente tu realidad, pero es poco a poco, paso a paso que irá viéndose la luz, que irás encontrando respuestas en las diferentes manifestaciones que Jesús te va a mostrar.

És a dir: canvia lleugerament l'embocall, però el contingut es manté. De totes maneres, canviar la presentació ja és fer quelcom. I cal admetre que una monja és molt difícil que tingui una posició centrada entre les d'un fanàtic religiós i un fanàtic ateu, ja m'enteneu.

A primer cop d'ull, m'han semblat unes webs força ben fetes per ser aficionades. N'heu de comptar tres: Mi Vocación està feta amb Flash, la de la germandat està feta amb HTML i inclou un test per veure si tens vocació religiosa. Finalment, Sor Gemma Morató té el seu blog on inclou textos religiosos i reflexions sobre la vida actual des d'una òptica moral.

No penso entrar en cap discussió teològica ni moral, però ho diré ben clar: si el gruix de l'Esglèsia tingués els peus a terra com tenen aquestes tres monges i les seves superiores que les han recolzades, connectaria molt millor amb la societat real i tots ens lliurariem de part dels problemes que quatre exaltats provoquen amb la seva intolerància.

No m'han convençut de res, però m'han caigut molt simpàtiques.

Salut i sort,
Ivan.